Членовете на екипа на Република Северна Македония в Съвместната мултидисциплинарна и експертна комисия по исторически и образователни въпроси реагираха на публикации за темите, обсъждани в работата на комисията, които от своя страна предизвикаха реакции от страна на православната църква в страната.

В позицията се казва, че "в определени медии бяха пуснати информации и бяха публикувани статии, разпространяващи неистини, че Комисията решава църковния въпрос и обсъжда богословски и църковни въпроси, догми и канони или определя чия е Охридската архиепископия", предаде БТА.

"Предмет на работа на Комисията са въпросите за представянето на историята на Охридската архиепископия в учебниците по история за началното образование в двете държави, нейната роля и значение за християнството и славянската писменост и книжовност, а не църковно-богословски въпроси или определяне статута на Македонската православна църква - Охридска архиепископия", заявяват историците от Република Северна Македония в смесената историческа комисия.

Те уточняват, че не е потърсена позицията им, а представители на църквата, експертите, политическите партии и държавните институции са били поставени в ситуация "да дават мнението си и легитимират една скалъпена и несъществуваща тема, базирана единствено на невярна информация".

"Дезинформацията относно работата на комисията ще считаме за съзнателно инструментализиране на нейната работа за постигане на политически цели", се посочва в реакцията на екипа от страна на Северна Македония в съвместната историческа комисия.

След заседанието в петък на комисията от Демократичния съюз в Северна Македония заявиха, че тя не е компетентна да обсъжда и договаря историческите аспекти на Охридската архиепископия, след което хармонизиран текст да бъде включен в учебниците за основно образование. "Охридската архиепископия е свързана с вековното оцеляване и уникалност на македонския народ, поради което преговорите дали тази архиепископия е македонска или българска са равносилни на държавна измяна", заявиха от Демократичния съюз.

Реагираха и представители на православната църква в Северна Македония, както и председателят на Комисията за връзки между религиозните общности Дариан Сотировски, според когото църковните въпроси не трябва да бъдат тема на обсъждане на смесената историческа комисия, а Охридската архиепископия има ясна и утвърдена история на създаването си.

Епископ Петър изрази недоволство от това, че "комисията е обсъждала и определяла историческия характер на светците от Средновековието, действали в рамките на Охридската архиепископия".