Отново напрежение на границата между Гърция и Турция. Гръцките сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на групи мигранти да преминат на европейска територия.

От турската страна на границата също бяха изстреляни гранати със сълзотворен газ.

Десетки хиляди мигранти се опитват да влязат в Гърция от края на февруари. Турция обяви, че вече няма да ги задържа.

Очаква се на 17 март в Истанбул да се проведе среща на върха с лидерите на Турция, Франция, Германия и вероятно Великобритания. Целта е мигрантската криза да бъде решена.

Вчера стана ясно, че  ЕС има готовност да плати по 2000 евро на всеки от мигрантите в пренаселените лагери на гръцките острови, който желае да се върне в родната си страна.

Комисарят по вътрешните работи на ЕС Йохансон обяви схемата в Атина днес. Тя беше договорена с гръцкото правителство.

Йохансон каза, че мярката е временна и предложението е отворено само за един месец - и само за мигранти, пристигнали преди 1 януари.

Тя каза, че поне 5000 мигранти отговарят на условията за "доброволно завръщане".

Коронавирусът и състоянието на външната граница на ЕС с Турция ще бъдат във фокуса на днешния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

Министрите на вътрешните работи ще обсъдят възможностите за допълнителна подготовка и мерки за отговор по линия на механизма за гражданска защита. Обект на дискусия ще бъде засилването на обмена на информация при пълното използване на набора от инструменти за интегриран отговор.

Министрите ще обсъдят и възможностите за допълнителна подкрепа на страните-членки в борбата им срещу коронавируса.

Засегнатите държави, Европейската комисия и съответните европейски агенции ще информират министрите за последния развой на събитията на границата с Турция, както и за прилагането на одобрените преди около седмица мерки.

Очаква се да бъдат дискутирани възможностите за допълнителна помощ за Гърция и други страни, които биха могли да се окажат засегнати от мигрантската криза.

В заседанието ще участват еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду, управление при кризи Янез Ленарчич и вътрешни работи Илва Йохансон.