Федерални прокурори са информирали бившия американски президент Доналд Тръмп, че е обект на разследване заради работата му с класифицирани документи, след като е напуснал поста, съобщиха Ройтерс и ABC News, цитирани от БТА.

Прокурорите са изпратили на Тръмп писмо, с което го информират, че е разследван, съобщи "Политико".

Това не означава непременно, че Тръмп ще бъде обвинен, пояснява Ройтерс. Министерството на правосъдието обикновено информира хората, когато станат обект на разследване, за да им даде възможност да представят своите доказателства пред съдиите, които трябва да вземат решение за основателността на обвиненията.

Новината за писмото до правния екип на Тръмп дойде само два дни, след като неговите адвокати се срещнаха с представители на министерството на правосъдието, за да обсъдят въпроса, припомня Ройтерс.

Федерален съд разследва Тръмп за притежание на класифицирани документи, след като е напуснал Белия дом през 2021 г. Друго наказателно преследване се води за предполагаемите усилия на Тръмп и негови съюзници да отменят загубата му на президентските избори през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

През август 2022 г. следователи иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида. Сто от тях бяха обозначени като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп заяви по-рано, че всички класифицирани документи са били върнати на правителството. В своя защита Тръмп бе заявил, че той е разсекретил документите по времето, когато е бил президент, но не е предоставил доказателства за това.

Доналд Тръмп е първият американски президент, срещу когото се води наказателно дело. През април той пледира невинен по обвинениe във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане към порнозвезда, за да купи мълчанието й преди изборите през 2016 г., припомня Ройтерс. Той се бори за номинацията на републиканците за президент и за изборите догодина.