Противници на новия френски закон за имиграцията протестираха в цялата страна вчера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е бил последният опит за оказване на натиск върху правителството - четири дни преди Конституционният съвет да се произнесе за мярката. Според противниците на закона той е идеологическа победа на крайната десница.

Общо около 75 хиляди души са се включили в протестите във Франция вчера, сочат данни на министерството на вътрешните работи. Според един от организаторите - синдикатът Обща конфедерация на труда, участниците са били двойно повече.

В цялата страна бяха планирани общо над 160 демонстрации. Тази в столицата Париж е събрала 16 хиляди души по данни на полицията и 25 хиляди според Общата конфедерация на труда.

Според противниците на закона той отстъпва от много от принципите на френската демокрация.

"Имиграцията е възможност за Франция" и "Франция е изтъкана от миграция", гласяха някои от лозунгите, издигнати от демонстрантите.

Те призоваха президента Еманюел Макрон да не подписва закона.

Приемайки нормативния акт, френският парламент внесе голям брой промени в първоначалния текст, внесен от правителството. Те придадоха твърде десен характер на закона, основаващ се първоначално на два принципа - строгост към чуждестранните престъпници и насърчаване на интеграцията, отбелязва АФП.

Сега нормативният акт вече включва много противоречиви мерки. Той например ограничава достъпа до социални помощи, установява миграционни квоти и отново квалифицира като престъпление "незаконното пребиваване" във Франция.