Ден след като беше назначен за главнокомандващ украинската армия, генерал Олександър Сирски изложи днес "ясен план" за отблъскване на руските сили, предадоха Франс прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че на този фон Москва е заявила, че промените в ръководството на въоръжените сили на Украйна няма да повлияят на хода на войната.

"Само промяната и непрекъснатото усъвършенстване на средствата и методите за водене на война ще ни позволят да постигнем успех", заяви генерал Сирски в "Телеграм" в първата си публична изява като главнокомандващ.

Сирски беше назначен вчера на мястото на много популярния генерал Валерий Залужний, тъй като украинският президент Володимир Зеленски прецени, че е необходима промяна след две години война и при условие че ситуацията на фронта изглежда патова.

Зеленски веднага поиска от новия главнокомандващ "реалистичен боен план" за 2024 г., в момент, когато Киев е притеснен от намаляването на западната подкрепа, причинено от вътрешни разногласия в САЩ и Европейския съюз.

Генерал-полковник Олександър Сирски, описан вчера от Зеленски като "най-опитния украински генерал", каза: "Става въпрос за ясно и подробно планиране на действията на всички органи", за да се даде възможност за постигане "на победа".

Основен проблем в момента е недостигът на боеприпаси за украинската армия. При все това "бързото и рационално разпределение и доставка на всичко необходимо за бойните части е било и остава основна задача на военната логистика", посочи Сирски.

Генералът, който досега командваше украинските Сухопътни войски, също така увери, че ограничаването на човешките загуби е негов приоритет.

"Животът и здравето на войниците винаги са били и остават основна ценност на украинската армия", увери той.

Военни обаче твърдят, че Сирски не се грижи достатъчно за живота на подчинените си, отбелязва АФП.