Трима души бяха убити, а деветима други ранени при нови сблъсъци в източната сепаратистка проруска част на Украйна, предаде Франс прес, цитирайки изявления на украинските и на бунтовническите власти.

С новите жертви броят на загиналите през последните пет дни в Източна Украйна достигна девет души.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ заяви, че изминалата седмица е най-лошата от конфликта за тази година. Общо са били регистрирани около 7700 нарушения на примирието.

Двама украински военни са били убити, а други четирима ранени в село Пивдене, намиращо се на около 40 километра от сепаратисткия бастион Донецк, съобщи украинската армия.

Тези войници са загинали по време на сблъсък със сепаратистка "разузнаваческа група за саботажи", разкрита рано сутринта в контролираното от Киев село.

Сепаратистките власти от своя страна съобщиха за един убит и един ранен във "фронтовите" сблъсъци в региона на Донецк, без да правят повече уточнения, предаде бунтовническата информационна агенция ДАН.

В контролирания от сепаратистите град Горловка, намиращ се на около 30 километра североизточно от Донецк, са били ранени четирима цивилни, посочва агенцията.

Ситуацията в Източна Украйна се влоши от миналия четвъртък насетне и няма изгледи да се успокои.

От началото си през 2014 г. войната отне живота на повече от 10 000 души в тази устремила се към Европейския съюз държава.

Киев и Западът обвиняват Русия, че поддържа военно бунтовниците, а Москва отрича.

От подписването на мирните договори от Минск през февруари 2015 г., се сключиха няколко примирия, последното от които в края на април, което позволи да се намали насилието, въпреки че кръвопролитията така и не престават.