Президентът републиканец Доналд Тръмп и кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън печелят очаквано в щати, традиционно подкрепящи техните партии. Все още обаче е твърде рано за категорични прогнози на местата, където обикновено се решава изходът от надпреварата.

Последната информация от CNN сочи, че най-близо до окончателните данни е ключовият щат Флорида.

Там бе разрешено подадените по пощата бюлетини да се броят още преди изборния ден, която води до 91% обработени гласове към 3:30 ч. българско време - 50.7% за президента от републиканците Доналд Тръмп и 48.3% за претендента от демократите Джо Байдън.

Временните резултати дават предимство на Байдън в Охайо, Пенсилвания и Северна Каролина, а на Тръмп - в Джорджия, Вирджиния и Мичиган.

CNN припомня, че досега кандидат на Републиканската партия никога не е ставал президент, без да спечели в Охайо.

Изненадващо изравнени са везните в Тексас. В традиционния бастион на републиканците първоначално кандидатът на демократите Джо Байдън набра солидна преднина. При обработването на 62% от вота обаче тя намаля до 50.6:48.0%.  

Хода на изборите в реално време - следете ТУК >>

Стопкадър от CNN

Стопкадър от CNN

Според прогнози и оценки няколко пътя водят Байдън до Белия дом, докато Тръмп е длъжен да спечели няколко спорни щата.

Стопкадър от CNN

Първоначално фондовите пазари регистрираха ръст, очаквайки победа на демократа и бързо приемане на голям план за стимулиране на пострадалата от пандемията от новия коронавирус американска икономика. 

Стопкадър от CNN

Впоследствие обаче ентусиазмът на инвеститорите се охлади, след като стана ясно, че изходът от надпреварата все още не е решен.

Стопкадър от CNN

Рекордните 102 милиона американци гласуваха предсрочно в условията на пандемията от новия коронавирус - като дял това възлиза на 73 процента от всички избиратели преди четири години.

Стопкадър от CNN

В изборния ден, вторник, по места се завиха дълги опашки от желаещи да гласуват, въпреки опасенията от коронавируса в една страна, където той причини смъртта на над 230 хиляди души.

Стопкадър от CNN