Протести обхванаха Румъния след решението на парламента на страната за приемане на промени в Наказателния кодекс, с които се намаляват броя на престъпленията за задържане на едно лице и намаляване на сроковете за разследване и образуване на наказателно преследване.

Недоволство предизвика и друга промяна, с която разследванията за корупция няма да започват, ако въпросният корупционен акт се е случил над 6 месеца преди да е започнало разследването.

Гневът на протестиращите беше насочен и срещу лидера на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който беше осъден на три и половина години затвор на първа инстанция за изборна измама, получи и още една присъда за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Той обяви, че няма да подаде оставка и ще доведе докрай оспорваната съдебна реформа.

"Оставам начело и няма да се поколебая да доведа докрай реформата на наказателния кодекс", каза Драгня след заседание на партийното ръководство.

"Ще бъдем по-радикални", каза той и добави, че левицата възнамерява да наложи нови текстове.

Социалдемократите решиха на заседанието да продължат да подкрепят своя лидер на всички политически постове, които заема - председател на партията и председател на Камарата на депутатите в парламента.

Протестите ще продължат и тази вечер. Протестиращите ще се съберат от 17.00 часа на площада пред парламента.