"Жълтите жилетки" отново излязоха днес на демонстрации във Франция всред напрежение, изострено поради опасения от нови насилствени действия, с оглед които кабинетът, подложен на натиск, взе драстични и оспорвани мерки за сигурност, предаде Франс прес.

През днешната 19-а поредна протестна събота демонстрациите в Париж протичаха около пладне сравнително спокойно.

Затворен за протестиращи след погромите и насилието миналата седмица, булевардът Шанз-Елизе посрещаше туристите с внушително полицейско присъствие.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

В Ница (Югоизточна Франция), където започва утре официално посещение на китайския президент Си Цзинпин, няколко десетки души, част от които с жълти жилетки, нарушиха забраната за демонстрации на местен централен площад и шестима от тях бяха откарани в полицията.

Днешният ден носи висок риск за президента Еманюел Макрон, решен да докаже, че правителството му държи под контрол обществения ред - седмица след разпространените кадри с погроми и палежи на Шанз-Елизе.

За да не се повтори хаосът, изпълнителната власт не пести средствата. В Париж са забранени демонстрациите на "най-красивия булевард в света" и в околностите му, също и в района около Елисейския дворец и сградата на парламента.

Снимка: АР/БТА

Задържаните по време на протестните акции в Париж днес са 51 души, сочат последни данни на полицията, цитирани от телевизия Бе Еф Ем, предаде ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Полицията е проверила 4600 души, глобени са 29, включително един от водачите на "жълтите жилетки" - Ерик Друе. Той заяви, че е глобен "за участие в неразрешен протест".

Снимка: АР/БТА

Новият префект на парижката полиция, назначен след уволнението на предшественика му във връзка с погромите от 16 март, съобщи, че се забраняват защитните средства и аксесоарите, скриващи лицата, оръжията - включително имитациите, и се засилват наказанията за участие в неразрешени демонстрации.

Забрани за демонстрации издадоха и властите на други големи градове като Тулуза и Бордо.

"Няма да има милост за взломаджиите", предупреди днес правосъдната министърка Никол Белубе.

Правозащитници и дейци от опозицията обаче заклеймиха обявените мерки.

Най-оспорвана сред тях бе използването на армейски сили днес - нещо неуместно и "прекомерно" според опозицията.

Войските, участващи в антитерористичната операция "Сантинел" (Караул) - 7000 души, са поставени да пазят ключови обекти след кръвопролитните терористични нападения през 2015 г., за да могат полицаите и жандармеристите да охраняват реда.

Военният губернатор на Париж ген. Брюно Льоре заяви вчера пред радио "Франсенфо", че френските войници имат разрешение да открият огън, ако бъдат заплашени или ако животът на други е застрашен. Това наля още масло в огъня, констатира АФП.