Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус в понеделник.

Той е бил тестван позитивно за хантавирус. Останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани и резултатите все още не са известни.

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство, и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.

Вдигат забраната за придвижване в Ухан

Централната китайска провинция Хубей, където за първи път се появи смъртоносният коронавирус, ще вдигне ограниченията за пътуване след два месеца в изолация, заявиха местните власти във вторник, съобщи АФП.

Здравните власти в Хубей съобщиха, че от 25 март ще вдигнат ограниченията за влизане и излизане от провинцията с изключение на административния й център Ухан, откъдето в Китай тръгна епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс. Ограниченията за Ухан, който бе затворен на 23 януари, ще бъдат премахнати на 8 април.

Вчера в Ухан бе съобщено за един смъртен случай от Ковид-19. Предишните пет дни в града нямаше нито един починал от болестта, съобщи Синхуа. В провинция Хубей вчера бяха отново отворени 115 туристически обекта. Очакванията са скоро да бъде пуснат градския транспорт в Ухан, тъй като в понеделник се проведе дезинфекция на метрото, а до края на март да започнат да функционират напълно и жп гарите.

Все повече предприятия подновяват работа

През последните дни предприятията от зоната за високи технологии на град Ухан подават активно молби до властите да им бъде разрешено да подновят работа, след като бяха затворени в продължение на повече от два месеца заради епидемията от COVID-19, съобщи радио Китай.

Миналата седмица Ухан започна да премахва някои от ограниченията пред работата на бизнеса и предприятията, тъй като за последните шест дни там има регистриран само един нов случай на заразен с коронавируса.

Ли Чуан, мениджър в компанията за производство на батерии Wuhan Land Electronic Co казва, че са получили разрешение да подновят производство този уикенд. "В момента сме заети с дезинфекцирането на помещенията преди работниците ни да се върнат, което трябва стане до ден", обяснява той.

Освен фирмата на Ли, още 109 предприятия в уханската зона за високи технологии са получили разрешения да подновят работа, но други все още очакват последната дума на властите. Сред тях е Osun Photoelectric Technology Co, която независимо, че не работи е плащала нормални заплати на служителите си. От "Леново" също съобщиха, че заводът им в Ухан не работи на пълни обороти, тъй като все още не е отговаря напълно на изискванията на властите. "Сяоми" пък съобщи, че към края на миналата седмица работи с 80% от капацитета си в Ухан.

Предприятията в Ухан са важни за националната и глобалните индустриални вериги, както и са тясно свързани с препитанието на милиони хора, затова бързо трябва да подновят работа, коментира Цао Гуандзин, вицегубернатор на провинция Хубей. Това - по думите му - е особено валидно за компаниите в автомобилостроенето и произвоството на изкуствени торове.

Нарастват вносните случаи на вируса

Същевременно в Китай се увеличиха почти двойно "внесените" случаи на Covid-19 и китайската столица Пекин обяви нови строги мерки за пристигащите от чужбина.

Днес Китай съобщи за 78 нови случая на коронавирус и седем починали. 74 от новите случаи са внесени от чужбина, което бележи нов дневен рекорд по този показател. С тях общият брой на "вносните" случаи достига 427.

Затова от 25 март всички пътници, пристигащи в Пекин от чужбина, ще бъдат подлагани на РНК тест за новия коронавирус SARS-CoV-2, както и на карантина и наблюдение, за които новопристигналите ще трябва да плащат сами, съобщи ДПА, като се позовава на китайски медии.

В неделя беше съобщено, че Китай ще пренасочи всички полети до пекинското международно летище към 12 летища, разпръснати в страната, където пътниците ще бъдат подлагани на карантина и тестове, преди да им бъде позволено да се качат на други полети до Пекин.

Вносните случаи на коронавирус в Южна Корея също расте -  от 47 нас 67, съобщиха южнокорейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Общият брой на заразените в страната се увеличи с едва 76 през изминалото денонощие. С тях общият брой надхвърли 9000.

В понеделник беше регистриран най-ниският денонощен брой на заразените в Южна Корея от 25 февруари - 64. Досега в страната от Ковид-19 са починали 120 души.