Земетресение с магнитуд 5,0 (по предварителни данни) разлюля тази вечер Централна Гърция, като бе усетено и в Атина. Засега няма данни за пострадали хора и материални щети, предаде Ройтерс.

Трусът в 22,06 ч. е бил с епицентър на 57 км североизточно от столицата Атина. Огнището е на дълбочина около 2 км под земята, сочат данни са Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

По-рано днес на гръцкия остров Евиа земетресение от 4,7 по Рихтер повреди стари сгради, като властите евакуираха учениците от училищата. Последваха леки вторични трусове, най-силният от които бе с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер.

През октомври 2022 г. земетресение с магнитуд 5,0 удари южно от Крит, без да причини щети или ранени. Гърция се намира в силно сеизмично активен регион. По-голямата част от земетресенията обаче не причиняват щети или наранявания.

Страната е разположена в сложна геоложка гранична зона в източното Средиземноморие между Африканската и Евразийската плочи. Северната част на Гърция лежи върху Евразийската плоча, докато южната част лежи върху плочата на Егейско море. Плочата на Егейско море се движи на югозапад по отношение на Евразийската плоча с около тридесет милиметра на година, докато Африканската плоча се движи на север под плочата на Егейско море със скорост от около четиридесет милиметра на година.