Група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица направиха обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) "Босилеград" в деня на Западните покрайнини 8 ноември. Акцията е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев, съобщи БТА.

Книгата на Сугарев "Елегията за краището" на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия. През август властите на граничния контролно-пропускателен пункт "Рибарци" не допуснаха журналиста и председател на Сдружение "Глас" в Босилеград Александър Димитров да влезе в страната, тъй като пренася издания на книгата.

Резюмето на "Елегия за краището - Съдбата на българите в западните покрайнини" в страницата на издателство "Сиела" (книгата е издадена от "РИВА") гласи:

"Те не са емигранти, не са напуснали родината си по своя воля. Оказали са се откъснати от нея, захвърлени в чужда и враждебна среда. Търсили са свободата си - със слово, с непримиримост, понякога и с оръжие в ръка. Закрепостени са били, били са заточеници в един свят, сътворен по волята на Великите сили след края на Първата световна война, свят на разкъсани държави и изкуствено съчленени федерации. Превратностите на съдбата от целия XX век са минали през живота им, опустошавали са битието им. За да стигнат - макар и оредяващи, но все още идентифициращи се като българи, до днешния ден, в който Европа продължава да търси пътища за изцеляване на старите рани и предотвратяване на нови конфликти. Крайно време е да помислим за тях".

За председателя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е "крайно изненадващо и неразбираемо" това "внезапно претърсване" на офисите на сдружението.

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по предварително производство, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни полицаи от Полицейското управление във Враня под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост.

Причината за тези действия се разбира, когато служебните лица решават да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ. За своите действия създават протокол и издават бележка за временно задържане на взетите книги.

За тези събития веднага са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.

Всичко това се случва само няколко часа преди промоцията по повод деня на Западните покрайнини на книгата на Едвин Сугарев, която трябва да се проведе тази вечер от 18 часа в клуба на КИЦ "Босилеград". 

Снимка: ВМРО

Група българи не са били допуснати да влязат на територията на Сърбия, разказа за БТА съпредседателят на ВМРО Александър Сиди. Заедно с него на ГКПП "Рибарци" са спрени Мария Цветкова - член на ръководството на ВМРО, писателят и бивш консул на България в Ниш Едвин Сугарев и Валентин Янев - съпредседател на Граждански комитет "Западни покрайнини".

"Два часа ни държаха на границата, след което без никакво обяснение ни връчиха по един документ, че ни е забранен достъпът до Република Сърбия и ни върнаха обратно", обясни Сиди и допълни, че колата им е била претърсена, но нищо съмнително не е било намерено.

"Не подписахме връчения ни документ, защото е само на сръбски и английски. Не искахме да подпишем без адвокат и преводач", каза Александър Сиди.

Със спирането им на границата събитието не се е състояло.