Планирано е катедралата "Нотр Дам" в Париж отново да отвори врати след 5 години. Това потвърди специалният представител на френския президент Макрон за реконструкцията на обекта генерал Жан-Луи Жоржлен, предаде Франс прес.

Пред комисията за културата в Сената той отговори с чувство за хумор на многобройните оспорвания на неговия стил на работа.

"Тук съм, за да се върви напред без отлагане. Ролята ми е да отстраня всичко, което би могло да забави възстановителните работи. След 5 години - определеният от държавния глава срок, ще бъдете поканени да посетите "Нотр Дам". Това обаче не означава, че всичко ще е приключило. Няма да прибързваме, за да спазим срока. Ще работим за бъдещето. Възстановителните работи ще започнат през 2021 г., защото се предхождат от изследвания", каза Жоржлен, цитиран от БТА.

Припомняме, че пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" избухна на 15 април 2019-а, а пожарникарите се бориха с огнената стихия почти 15 часа. Огънят унищожи голяма част катедралата, която е един от символите на Париж.