Пожар избухна в сграда от началото 17-и век в Копенхаген, в която допреди 50 години се е помещавала датската фондова борса, предадоха световните агенции.

Снимки от пожара ВИЖТЕ ТУК >>>

Сградата е една от забележителностите на датската столица и е популярна туристическа атракция. Вследствие на пожара е рухнала нейната островърха кула (шпил). Тя се издигаше на 56 метра височина, във формата на опашките на четири дракона, преплетени една в друга.

Над централната част на Копенхаген се издигат огромни кълба дим. Обхваната от пламъци сграда е построена през 1615 година. В нея се помещава централата на Датската търговска камара. Очевидци разказват, че нейният директор Брайън Микелсен е сред тези, които са влезли в горящата сграда, за да се опитат да спасят ценни картини, изложени в нея, посочват Асошиейтед прес и БТА. 

В крайна сметка са спасени картини и ценности, но не и емблематичната сграда. "За датчаните борсата е като Нотр Дам за парижани", коментира пред Dir.bg българка, живееща от 20 години в Копенхаген. 

Полицията в датската столица обяви, че районът на пожара е отцепен и всички, които се намират в сградите в района, са евакуирани. Сред тях са и служителите, и посетителите на сградата на финансовото министерство на Дания.

Снимка: БТА/АП, Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Снимка: БТА/АП, Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Снимка: БТА/АП, Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Снимка: Светла Якобсен

В непосредствена близост до горящата сграда на старата фондова борса се намира дворецът Кристиансборг, в който заседава парламентът на Дания. Една от неговите пристройки също е евакуирана, съобщиха датски медии.