Норвегия обяви днес, че е уредила спора с Русия, свързан с товари, предназначени за руски миньори, работещи на норвежкия арктически архипелаг Свалбард, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че този въпрос е породил напрежение между двете страни.

Руските товарни контейнери, блокирани на границата заради забраната за влизане на тежки руски товари на норвежка територия, бяха превозени от норвежки камиони до пристанище Тромсьо и в момента пътуват с кораб към Свалбард, съобщи норвежкото външно министерство.

"Положителното е, че този въпрос вече намери решение", коментира говорителка на министерството в имейл пред АФП.

"Вече не възнамеряваме да блокираме товари . . . и е важно да подчертаем, че подобни решения съществуваха от самото начало", отбеляза служителката на външното ведомство.

Заради санкциите, въведени от Осло във връзка с руската инвазия в Украйна, Норвегия блокира на границата си товар, предназначен за руски миньори в Баренцбург - градче на архипелага Свалбард, където има въгледобивна мина, експлоатирана от руска компания.

В отговор Москва извика за разговор норвежкия шарже д'афер и настоя Норвегия да уреди въпроса "възможно най-бързо", като спомена за "наказателни мерки".

Санкциите "забраняват влизането на руски компании за превоз на товари на норвежка територия", каза пред АФП норвежката външна министърка Аникен Хюитфелт, като се има предвид, че страната ѝ спазва особен договор за Свалбард, които е в сила от едно столетие.