Норвегия, Швеция и Финландия се договориха да създадат военнотранспортен коридор, който да пресича северната част на всяка от трите държави, съобщи норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре, цитиран от Франс прес.

Това споразумение е "важна стъпка" за тези три държави, които вече са членове на НАТО, подчерта той.

Финландия и Швеция се отказаха от поддържаната от десетилетия политика на необвързаност с отбранителни съюзи, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към Атлантическия алианс през април миналата година, а Швеция - през март тази година, добавя БТА.

"Днес се договорихме да създадем военен транспортен коридор през Северна Норвегия, Северна Швеция и Северна Финландия", заяви Стьоре след среща с шведския си колега Улф Кристершон и финландския президент Александер Стуб.

"Това ще даде възможност за бързо транспортиране на личния състав и оборудването от норвежките пристанища до Финландия през Швеция", допълни Стьоре.

През последните години Арктика се превърна в стратегически регион, тъй като топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне отвори пътища за корабоплаване и даде възможност за използване на залежи на богатства като нефт, газ и минерали, припомня АФП.

През март НАТО организира в региона учението "Нордик респонс" като част от операция "Стедфаст" - най-голямото военно учение на Алианса след края на Студената война.

От своя страна, Русия укрепи военния си капацитет в региона, където е разположен нейния Северен флот.

Норвежкото правителство посочва в прессъобщението си, че министрите на отбраната ще ръководят работата по организирането на този транспортен коридор.

"Заедно те ще идентифицират проблемните места, ще актуализират необходимите разпоредби и законодателство и ще инвестират в инфраструктурата, необходима за осигуряване на бърза и ефективна военна мобилност", се подчертава в изявлението.