Русия започна широкомащабни военни маневри в свои териториални води в Арктика, предаде ДПА. В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера.

Северният флот на руските военноморски сили заяви, че ученията ще бъдат фокусирани върху защитата на сигурността на руския търговски флот и на морските линии, като Североизточния коридор.

Очаква се ученията да продължат няколко дни и по време на тях ще бъде тествана и координацията между военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, поясни Северният флот.

Североизточният коридор се простира покрай северния бряг на Русия. С климатичните промени леденият път между Атлантика и Пасифика се превръща във все по-устойчив маршрут за корабите, а стратегическото и икономическото значение на района нараства.

За Русия Североизточният коридор, известен и като Северен морски път, е важен, защото така тя може по-лесно да изнася суровините, които произвежда в Далечния Север, например природен газ.

За да утвърди претенциите си върху полярния регион, преди над 10 години Москва създаде части, специализирани в боеве в Арктика.