Норвежкото контраразузнаване задържа мъж, който е влязъл в страната, представяйки се за бразилски учен, но за когото се подозира, че е руски шпионин, предадоха световните агенции.

Мъжът е бил арестуван вчера, докато отивал на работа в университета в Тромсьо в северната част на страната.

"Подозираме, че той е работил незаконно за руските власти", заяви Хедвиг Мое, заместник-директор на норвежкото контраразузнаване.

Мъжът е действал под фалшива самоличност, като се е представял за бразилски учен. Той е събирал информации най-често за родината си - Русия, и за руските тайни служби.

За задържането му норвежкото контраразузнаване е работило заедно с разузнавателни служби от съюзнически страни. Задържаният сега е в предварителния арест за четири седмици, а после властите ще поискат неговото експулсиране.

В университета в Тромсьо арестуваният е работел и по въпроси, свързани с политиката на Норвегия в северните райони на страната и относно хибридните заплахи.

Новината за ареста идва в момент, в който властите съобщиха, че в Норвегия са арестувани няколко руски граждани заради това, че са пускали дронове над норвежката територия в нарушение на разпоредбите, наложени на руснаци заради войната в Украйна. Други руски граждани пък бяха арестувани заради нарушение на забраните да снимат някои обекти.

Властите на Норвегия затегнаха мерките за сигурност около ключови енергийни обекти, интернет и енергийната инфраструктура след подводните експлозии, които нанесоха щети на тръбопроводите "Северен поток", припомня Асошиейтед прес.

Норвегия, която е страна членка на НАТО, споделя с Русия в Арктика дълга 198 километра граница. От началото на руската инвазия в Украйна Норвегия детронира Русия като първи доставчик на природен газ в Европа, посочва Франс прес.