Синът на руски бизнесмен, близък до Владимир Путин, беше оправдан от норвежки съд по дело за нарушаване на забраната руски граждани да пилотират дронове в страната, предаде Асошиейтед прес.

Андрей Якунин има и руско, и британско гражданство. Той беше арестуван в град Хамерфест, Северна Норвегия на 17 октомври, след като плавал с платноходка около арктическия архипелаг Свалбард и покрай бреговете на Норвегия.

Докато преминавал около Свалбард 47-годишният Якунин разполагал с два дрона, които са били пилотирани няколко пъти над архипелага, разположен на повече от 800 км от континенталната част на Норвегия. Съдът посочва, че самият той е извършил част от полетите по време на плаването си, както и докато практикувал алпийско катерене.

Норвежки закон постановява, че руски компании и граждани нямат право да използват летателни апарати "за кацане, излитане или полет над норвежка територия". Страната не е член на Европейския съюз, но често прилага идентични мерки и прие забраната след началото на войната в Украйна.

Съдът, който разглежда делото, отсъди снощи, че пилотирането на дрон като хоби не попада под ударите на закона. "Удоволетворени сме, но не и учудени от решението на съда, който прецени, че Андрей Якунин не е извършил престъпление в Норвегия", коментираха неговите адвокати.

От прокуратурата, която поиска 120 дни затвор за Якунин, обявиха, че ще внесат протест срещу съдебното решение.

Андрей Якунин е син на руския бизнесмен Владимир Якунин, близък приятел на президента Владимир Путин. Якунин старши беше включен в списъка със санкционирани лица от Държавния департамент на САЩ след анексирането на Крим през 2014 г.

Сигналите за забелязани полети с дронове в близост до петролни и газови платформи на големия скандинавски износител и член на НАТО зачестиха през последните седмици. Норвегия задържа няколко руски граждани за полети с дронове или заснемане на стратегически за страната обекти.

Миналият месец норвежки съд осъди 34-годишен руснак на 90 дни затвор за това, че е управлявал дрон в нарушение на забраната. Мъжът не бе заподозрян в шпионаж, работел в туристическа агенция и призна, че е управлявал дрон в Южна Норвегия, за да снима природни пейзажи.