Според следователите той е християнски фундаменталист, флиртувал с политическото крайнодясно, съобщава "Фокус", цитирайки световните агенции.
32-годишният фермер за органична продукция беше арестуван в петък след бомбена експлозия в централната част на Осло и стрелба в младежки лагер близо до столицата.

Местни медии го идентифицираха като Андерш Беринг Брайвик, a публикувани снимки във Фейсбук го показват като човек с дълга руса коса и пронизващ поглед. В социалната мрежа той се описва като "християнин" и консервативен". "Със сигурност има политически възгледи, клонящи към десните, както и анти-мюсюлманск и, но е прекалено рано да се кажи дали това е мотив за действията му", заяви полицейският комисар Севинунг Спонхайм, цитиран от АФП.

Заподозреният за двете атаки в Норвегия е бил член на шведски неонацистки интернет форум. Това предава АФП, позовавайки се на организация, наблюдаваща активността на крайнодесни сили. "Той е създал профил през 2009 година с псевдоним, който може да бъде проследен до имейл адреса му", заяви изследовател от базираната в Стокхол фондация "Експо". Не е възможно да се установи кога заподозреният, назован от норвежките медии като Андерш Беринг Брайвик, за последно е бил активен във форума. В него има около 22 хиляди членове от региона. "Нордиск", основан през 2007 година, се самоописва като портал на тема "Скандинавската идентичност, култура и традиции". Сред дискутираните в него теми според "Експо" често има такива с расистка природа.

Предполага се, че за по-малко от два часа заподозреният е извършил две атаки, които изглежда, че са имали за цел управляващата лейбъристка партия. Първата атака е бомбено нападение в района на правителствени сгради в Осло. При втората атака на 40 километра от столицата се смята, че заподозреният е открил огън срещу млади хора, които са били на лагер на младежкото движение на лейбъристите на остров Ютьоя. При атаката са убити 85 души и още 5 са в неизвестност.
По-рано беше огласено, че той е купил шест тона тор през май, които на теория могат да се използват при направата на експлозиви.

Норвежецът, срещу когото са повдигнати обвинения за атаките в Норвегия е бивш член на популистка антиимиграционна партия, предава Ройтерс. Стана ясно още, че той е писал в блогове, атакувайки мултикултурализма и Исляма. В интернет публикации с името на идентифицирания от норвежките медии като Андерш Беринг Брайвик се отправя критика към европейските политики за приобщаване на различни етнически групи. В тях се твърди и че значително малцинство от младите британски мюсюлмани подкрепят радикалния ислямски екстремизъм. "Кога мултикултурализмът ще спре да е идеология, имаща за цел да деконструира европейската култура, традиции, идентичност и национални държави?", гласи въпрос от 2010 година в сайт с дяснополитическа идеология.

Междувременно стана ясно, че Брайвик е бил член на Прогресивната партия, която е втората по големина в парламента. Той е бил партиен член от 2004 до 2006 година, а в младежкото движение на партията е бил от 1997 до 2006/2007 година. Прогресивната партия се обявява за по-строги ограничения на имиграцията, докато лявоцентристките политичски сили подкрепят мултикултурализма.

Последната промяна в статията е в 20.30 ч.