Русия не иска да се намесва във Великобритания и е готова да се справи с всеки сценарий за Брекзит, заяви руският външен министър Сергей Лавров на голямата си годишна пресконференция, след като снощи британският парламент отхвърли категорично сделката с ЕС, договорена от премиера Тереза Мей.

"Няма да кажем и не казваме нищо за Брекзит, въпреки че някои хора непрекъснато казват и пишат, че Русия потрива ръце и злорадства. Нищо подобно. Винаги сме казвали - много преди идеята за Брекзит да се оформи - че единният, силен и най-важното независим Европейски съюз е от наш интерес", добави министърът.

По думите му Москва е готова да си сътрудничи и с Брюксел, и с Лондон, без значение как ще завърши процесът по Брекзит.

"Винаги сме казвали, много преди идеята за Брекзит да придобие някакви конкретни очертания, че в наш интерес е да има единен, силен, и което е главното, самостоятелен Европейски съюз. Какво ще става по-натам, ще видим. Естествено, ще бъдем готови да си сътрудничим и с ЕС, и с Великобритания, ако всичко приключи с излизане на Великобритания от ЕС. Но в какви форми би било по-добре да правим това, ще определим, когато разберем какво всъщност е станало", добави той.

Лавров обърна голямо внимание и на отношенията със САЩ.

Русия е готова да работи за запазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и се надява, че Вашингтон ще има отговорен подход към договорите за контрол върху въоръжаването. Все още сме заинтересовани от възстановяване на нормалните си отношения със САЩ и Евросъюза на принципа на равноправие и взаимно зачитане на интересите", каза министърът.

По думите му Москва ще продължи да реагира на повишаването на военната активност на НАТО и приближаването на военните инфраструктури на алианса към руските граници, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Лавров не коментира преговорите между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, като посочи, че опитите на Конгреса на САЩ да попречи на стопанина на Белия дом да провежда външна политика са незаконни.

"Има такова нещо, наричащо се култура на дипломация, култура на преговори, култура на комуникация на междудържавно ниво. И това предполага спазването на благоприличие и на нормите, съществуващи във всяка една от контактуващите държави", каза Лавров, коментирайки медийните публикации в САЩ, според които Тръмп е скрил подробности от разговорите си с Путин.

Лавров отбеляза, че конституцията на САЩ дава на президента правото да определя външната политика. По думите му фактът, че тези президентски правомощия са атакувани от Конгреса, "не прави тези атаки конституционни или по-малко незаконни".

Според Лавров разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаем сговор между Тръмп и Руся не разкрива никакви факти в подкрепа на тази версия. Тази ситуация, по думите му, е пример за "абсурдността на случващото се" в САЩ.

Той отрече Русия да е поставяла ултиматум на Япония в преговорите за уреждане на десетилетния териториален спор, но призова Токио да признае резултата от Втората световна война.

На пресконференцията Лавров създаде впечатление, че отхвърля идеята за зона за сигурност в Сирия под турски контрол, каквато бе предложена от Анкара и Вашингтон, предаде Франс прес.

"Убедени сме, че оптималният и единствен справедлив изход е преминаване на тези територии под контрола на сирийското правителство, на сирийските въоръжени сили и техните административни структури", каза министърът.

Лавров заяви още, че Русия е получила покана да участва във февруарската среща на върха за Близкия изток във Варшава, но че се съмнява в ползата от нея, защото целият й дневен ред е подчинен на това САЩ да намерят допълнителни подходи към възпиране на Иран.

"Получихме покана, получихме описание на дневния ред, който се състои в обсъждане на конфликтите в Сирия, Йемен, проблемите с иранската ракетна програма, с действията на Иран в региона", каза Лавров. "Макар и общото название на форума да е "проблемите на страните от Близкия изток", там отсъства очевиден ключов проблем - уреждането на палестинско-израелския, на арабско-израелския конфликт, което е извадено пред скоби. Създава се впечатлението, че целият дневен ред е подчинен на това САЩ да намерят нови подходи към възпиране на Иран в региона, това е обявено с официална позиция от САЩ", заяви той.

"Форумът във Варшава очевидно има именно това за задача", заключи руският министър.