Убийството на журналиста Джамал Кашгоги е било планирано, заяви прокуратурата на Саудитска Арабия, цитирана от саудитските държавни медии и BBC. Доказателства за това са предоставени от съвместната саудитско-турска работна група, съобщи изданието Ал-Ихбария. Прокурорите разпитват заподозрени в рамките на съвместното разследване, се казва в съобщението.

"Заподозрените по случая "Кашоги" са действали умишлено", каза днес главният прокурор на Саудитска Арабия шейх Сауд ал Моджеб. "Разследването ще продължи", обеща саудитският главен прокурор, цитиран и от АП и БТА.

Първоначално Саудитска Арабия отрече да е замесена в смъртта на Кашоги, но след това саудитски представител я свърза с неуспешния опит журналистът да бъде върнат в кралството. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман каза на икономическата конференция в Рияд, че шумът около убийството на Кашоги няма да изведе от релси усилията на кралството за реформи.

Официалната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи, че в четвъртък принц Мохамед ще председателства първото заседание на комисията за реформиране на държавните разузнавателни служби, създадена след смъртта на Кашоги.

Общо 18 заподозрени, всички те саудитци, са арестувани в страната, а четирима високопоставени членове на разузнаването и съветник на принца престолонаследник Мохамед бин Салман бяха уволнени, припомня Асошиейтед прес.

Принцът се зарече да накаже отговорните, но в същото време медиите в Турция цитират източници от службите за сигурност, според които операцията се е ръководила от най-близкото обкръжение на престолонаследника.

По последна информация директорът на ЦРУ Джина Хаспел е изслушала в Истанбул записи, които са "уловили" убийството на Кашоги. "Споделихме с тези, които искаха, допълнителна информация, част от информацията и находките ни, които прокурорът ни позволи да споделим и които е законно да споделим", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Дни след покушението турски медии цитираха официални лица, според които имало аудиозаписи на разпита и смъртта на журналиста.

На снимката: Протестираща пред саудитското посолство във Вашингтон жена държи плакат, на който пише: убит от MBS (Mohammad bin Salman)