Чухме от Европейската комисия, че разполага с много информация след проверката миналата седмица по българската граница. Поискахме цялата тази информация и ще видим, заяви вътрешният министър на Нидерландия Ерик ван дер Бурх пред журналисти след последното за годината заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, на което бе обсъдено състоянието на Шенген.

Ако имаме цялата информация и видим, че България е направила всичко необходимо, ще решим кога е моментът страната да бъде приета в Шенген. Не съм оптимист или песимист, първо искам да видя информацията. Не мога да кажа колко време ще отнеме нашата оценка, защото не знам каква е информацията, каза той.

Оценяваме извършената от България работа, посочи министърът, цитиран от БТА.

Той уточни, че днес не е разговарял със своя австрийски колега, чиято страна също се въздържа да подкрепи разширяването на Шенген с България и Румъния.

Според него е възможно резултатът от изборите в Нидерландия да окаже влияние по тази тема.

През октомври премиерът на Нидерландия заяви следното: "Трябва да видим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване".

Австрия все още е против разширяването на Шенген - не специално заради България или Румъния, а заради кризата в зоната.

Според съобщение на МВР заключението от поредната проверка, извършена главно след настояване на Нидерландия, е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение.