Ударът срещу "Сапсан" е бил планиран, според всекидневника "Комерсант", от четирима предполагаеми терористи, арестувани в Москва през юли, предаде БТА.

На 18 юли шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников съобщи на президента Дмитрий Медведев, че е предотвратен мащабен терористичен акт "на транспортен обект в Московския регион". По думите му, у задържаните било открито взривно устройство с мощност 10 килограма тротилов еквивалент, огнестрелно оръжие и схема на планирания атентат, напомня изданието.

Четиримата били участници в международна групировка. Руските власти ги обвинили "в подготовка на терористичен атентат, чиито жертви биха могли да бъдат стотици", и в незаконно изготвяне и притежание на оръжие и боеприпаси, пише всекидневникът. 
Един от обвиняемите съобщил на разпит, че предполагаемият организатор - 22-годишният Ислам Хамужев от република Кабардино-Балкария, им предложил да взривят "Сапсан" и те се съгласили.

Следствието установило, че участник в заговора купил химически тор, жици и батерии за направа на експлозивно устройство, друг бил шофьор на групата, трети "активно обсъждал подробностите на предстоящата акция" с останалите, а всички заедно избрали мястото. Федералната служба за сигурност обаче "обезвредила навреме диверсантите", макар да не се знае кога и как точно е надушила следите им, съобщава "Комерсант".