Израелският премиер Бенямин Нетаняху заминава на 4 април за Москва. Там той планира да се срещне с руския президент Владимир Путин. Това съобщи днес по телефона на ТАСС прессекретарят на израелското правителство Анна Йонатан-Леус.

"Премиерът заминава в четвъртък за Москва за среща с руския президент Владимир Путин", каза за ТАСС Йонатан-Леус.

Руският президентски прессекретар Дмитрий Песков потвърди, че на 4-ти Нетаняху ще бъде в Москва на работно посещение и ще има кратки преговори с Путин.

"Постигната е договореност на 4 април на кратка работна визита в Москва да дойде израелският премиер Нетаняху. И на 4 април (ще има) кратки, бързи работни преговори (с Путин), в момента се сверяват графиците", каза Песков.

Кабинетът на Нетаняху не даде подробности за евентуалните теми, които ще бъдат обсъдени, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на кабинета на израелския премиер. Двамата лидери ще се срещнат пет дни преди изборите в Израел на 9 април.

Вчера Нетаняху заяви пред репортери, че той и Путин са разговаряли по телефона за Сирия, чийто президент Башар Асад, подкрепян от Русия, започна да печели позиции в продължаващата от осем години гражданска война.

Израел се безпокои, че подкрепленията за силите на Асад от Иран и ливанската шиитска групировка Хизбула може да установят постоянни бази в Сирия, откъдето да атакуват Израел и затова нанесе десетки въздушни удари по тях, отбелязва Ройтерс.

Срещата в четвъртък може да помогне на Нетаняху в оспорваната предизборна надпревара, в която той заложи на противопоставяне на държавническите си умения и постиженията си в сферата на сигурността на политическата неопитност на опонента си Бени Ганц, бивш началник на генералния щаб на израелската армия.