Израелският министър Бени Ганц заяви, че напуска военновременното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Ганц е начело на единствената центристка сила в крайнодесния израелски кабинет, която досега осигуряваше на кабинета по-широка подкрепа на правителството му както в Израел, така и зад граница. В парламента има 8 мандата. 

Нетаняху призова Ганц да не "изоставя фронта", но посочи, че това няма да застраши парламентарното мнозинство на коалицията, която разполага с 64 депутати в 120-местния законодателен орган.

"Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа. Ето защо днес ние напускаме извънредното правителство с натежали сърца, но изпълнени с увереност", каза Ганц на пресконференция.

Оставката му се очакваше, откакто той даде на премиера срок до 8 юни да представи ясна стратегия за съдбата на ивицата Газа след войната.

Първоначално се очакваше той да обяви оттеглянето си от правителството в събота, но отложи изявлението си заради вчерашната операция за спасяването на четирима заложници, държани от "Хамас" в Газа.

Обявеното днес оттегляне на министъра от военновременното правителство на Израел Бени Ганц все пак ще остави националистическа и религиозна коалиция на премиера Бенямин Нетаняху с мнозинство от 64 места в 120-местния Кнесет, съобщи Ройтерс.

Консервативната партия на Нетаняху "Ликуд", най-голямата партия в законодателния орган, разполага с 32 места. Настоящият министър на отбраната Йоав Галант е член на партията и е влизал в полемика с Нетаняху и някои националисти в правителството заради стратегията в Газа, отбелязва Ройтерс.

Религиозната ционистка партия, управлявана от финансовия министър Бецалел Смотрич държи седем места.

Крайните националистически партии "Еврейска сила", управлявана от министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир и ПП "Ноам" имат съответно шест и един мандата.

Ултраортодоксалните еврейски партии "Шас" и "Обединен юдаизъм на Тората" имат съответно 11 и 7 места в Кнесета.