Общността на коренното население в Канада съобщи, че е открила вероятни необозначени гробове и детска кост близо до училище интернат за деца на коренното население, предаде Франс прес.

От година и половина близо до подобни образователни институции, в които индиански деца са били записвани насилствено, бяха открити над 1300 гроба. Това предизвика шок в цялата страна и преосмисляне на мрачното колониално минало на Канада, добавя БТА.

В Лубрет в провинция Саскачеван с помощта на радар са открити близо 2000 подозрителни зони, които трябва да бъдат задълбочено проучени, каза вчера етническата общност кри в Стар Бланкет.

Точното определяне на броя на гробовете за момента не е възможно. Открита е челюстна кост на дете, датираща отпреди 125 години, която е "материално доказателство за наличието на необозначено погребение", отбеляза Шелдън Поитрас, който е провел разследването.

"Сърцата ни са натежали днес. Това е невъобразимо", каза старейшината Майкъл Стар.

По сведения на бивши ученици от интерната са избрани зони за проучване близо до институцията, работила до 1998 г. под ръководството на католическата църква.

Премиерът Джъстин Трюдо вчера определи информацията за откритите необозначени гробове като тягостна и призна, че работата по въпроса тепърва започва. Той обеща правителствена помощ на всеки етап.

Министърът по въпросите на отношенията с коренното население Марк Милър каза, че откриването на кости на много малко дете на територията на училището е трагично напомняне за болезнената история на Канада и за отвратителните действия, извършвани в интернатите.

От края на 19 в. до 90-те години на 20 в. около 150 000 деца от коренните народи в Канада са принудително записвани в 139 интерната в цялата страна, където биват откъсвани от семействата си, от езика си и от културата си.

Хиляди от тях така и не се връщат при близките си.

През 2015 г. Национална анкетна комисия определи тази система като "културен геноцид".