На територията на бивше училище, което е имало и жилищна част и се намира във вътрешността на Южна Британска Колумбия, е открит масов гроб с останките на 215 деца от индианското коренно население на Канада, съобщава "Гардиън".

След като се разбра за находката, пред училището се събраха стотици хора на бдение. Новината за откритието в интерната до град Камлупс бе съобщена от Tk'emlups te Secwépemc, след като мястото бе изследвано от екип с помощта на радар.

Още снимки вижте тук >>>

"В нашата общност знаехме, че може да съществува нещо такова, но едва сега успяхме да проверим. Доколкото ни е известно, тези изчезнали деца са без документи. Костите са намерени със специално сонарно устройство", разказва Розана Казимир, директор на Tk'emlúps te Secwépemc.

Някои от останките принадлежат на деца на възраст до три години, но причините и времето на смъртта им все още не са известни.

Снимка: БТА/AP

"Понастоящем имаме повече въпроси, отколкото отговори", допълва Казимир.

Интернатът в Камлупс е създаден през 1890 г. и е ръководен от Католическата църква.

Той е бил част от мрежа от училища, създадена за насилствена асимилация на деца от коренното население, след като ги отнема насилствено от домовете и общностите им.

На децата е било забранено да говорят на родния език или да извършват културни обреди, характерни за общността, към която принадлежат.

Снимка: БТА/AP

В тези институции се е използвало физическо, емоционално и сексуалното насилие, а децата са заставяни да извършват принудителен труд.

Най-малко 150 000 деца са посещавали такива училища. Това установи историческа комисия, която бе създадена, за да анализира поведението към коренното население на Канада. В свой доклад от 2015 г. тя говори за "културен геноцид".

В документи, представени на комисията, се описват тежките условия на училището в Камлупс. Ученици са били изложени на огнища на морбили, туберкулоза, грип и други заразни болести, а много от тях са починали.

Снимка: БТА/AP

В доклад от 1935 г., когато е регистрирана голяма смъртност от морбили в училището, се отбелязва, че "спалните помещения за 285 ученици в училището са били разположени пет общежития и са били претъпкани, а по време на епидемия е било невъзможно да се изолират правилно пациентите и контактните".

Има свидетелства, че насилието над учениците в Камлупс продължава до затварянето му.

Местните общности вярват, че съществуват масови гробове на ученици в близост до сградите и доказването на това е въпрос на време.

"Всяко разследване има значение, тъй като историята на тайните масови гробове е градска легенда, но вече се натъкваме на доказателства", разказва още Розана Казимир.

Към момента комисията е документирала поне 3201 смъртни случая в такива училища, въпреки че истинският общ брой може никога да не бъде разкрит, защото има неточни данни и унищожени документи.

Снимка: БТА/AP

На база открити документи се знае, че през 1910 година ръководството на интерната се е оплаква, че правителството не осигурява достатъчно пари, за да "бъдат хранени пълноценно учениците".

Въпросният интернате затворен през 1969 година, а последното от този род училище през 1978 г.