Неидентифицирани нападатели изхвърлиха украинска царевица от няколко вагона на товарен влак в Полша часове преди днешните протести на фермерите в Брюксел, където се събират на заседанието на министрите на земеделието на ЕС. 

При инцидента в град Котомеж царевицата от осем вагона е била разпръсната по релсите, съобщи говорител на полицията, цитиран от полската агенция ПАП, цитирана от БТА. Първоначално остана неясно кога точно е извършено престъплението, което вероятно е свързана с протестите на полските фермери срещу вноса на евтини украински селскостопански продукти.

Това не е първият подобен инцидент. По-рано този месец полските фермери блокираха няколко гранични пункта с Украйна, спряха камион с украинско зърно и изсипаха товара на пътя. Това предизвика вълна от възмущение в Украйна и накара полския министър на земеделието да се извини за действията на протестиращите фермери.

Украинският вицепремиер и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков снощи написа в "Екс", че 160 тона украинска селскостопанска продукция е била унищожена по пътя към пристанищния град Гданск.

"Докога правителството и полската полиция ще позволяват този вандализъм?", попита Кубраков.

Полските фермери искат да попречат на по-евтиното украинско зърно да достигне до вътрешния пазар. След нахлуването на Русия в Украйна преди две години Брюксел преустанови всички вносни мита и квоти за селскостопански продукти от Украйна, за да подпомогне страната икономически, припомня ДПА.

Днес фермери отново ще блокират района около европейските институции в Брюксел. Земеделските синдикати смятат, че Европейската комисия не е взела достатъчно конкретни решения в тяхна полза, въпреки протестите им в началото на месеца.

Протестът на фермерите съвпада със заседанието на министрите на земеделието. Районът около европейските институции ще бъде блокиран от рано сутринта, а по-късно протестиращите ще се съберат на площад "Шуман", който е до сградата на Съвета на ЕС, където ще заседават министрите. Тракторите идват от различни региони на страната.

При протеста на 1 февруари те бяха общо около хиляда. Очакват се сериозни нарушения в трафика на градския транспорт.