Сълзотворен газ и пушек от димки се носят и днес във въздуха на гръцко-турската граница, съобщава Ройтерс.

Кореспондент на агенцията в района съобщи, че гранатите идват от турска територия и са изстрелвани към гръцката полиция близо до граничния пункт Кастаниес. Гръцките сили на реда също отговарят със сълзотворен газ.

Стотици хора стоят от турската страна на граничната ограда, а някои се блъскат в нея.

В днешно изявление на гръцкото правителство, цитирано от Асошиейтед прес, се посочва, че около 600 души, подпомагани от турската армия и военна полиция, са хвърляли гранати със сълзотворен газ към гръцка територия. Запалени са били огньове в опит да се повреди оградата.

Ройтерс съобщава, че за 24-часов интервал до днес сутринта са засечени над 1200 опита за прекосяване на гръцката граница и са арестувани 27 души. Повечето мигранти са били от Афганистан и Пакистан.

Хиляди мигранти опитват да влязат в членката на ЕС Гърция, след като Турция обяви на 28 февруари, че няма да задържа повече мигрантите на своя територия, както се бе съгласила през 2016 г. в замяна на милиарди евро помощ от ЕС.

"Гърция прави това, което има право всяка суверенна държава - да защитава своите граници от нелегално преминаване", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис късно снощи за Си Ен Ен.

През последната седмица гръцките власти са осуетили над 38 000 опита за нелегално преминаване на границата и са арестували 268 души, като само четири процента от тях са сирийци, допълва Асошиейтед прес.

Днес турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу поднови обвиненията към гръцките власти за лошо отношение към мигрантите.

"Техните маски бяха свалени. Безпощадността на онези, които дават уроци по човечност, стана очевидна", коментира Сойлу, цитиран от АП.

Турският вътрешен министър предрече, че Гърция няма да успее да удържи границата през лятото, когато водите на река Марица спаднат и прекосяването бъде улеснено.

Сойлу каза, че Ердоган е инструктирал турските власти да не позволяват на мигрантите да тръгват с лодки през Егейско море, за да се избегнат "човешки трагедии". Стотици хора се удавиха при опити да достигнат гръцките острови в краткото, но опасно пътуване между турския и гръцкия бряг, напомня агенцията.

"По нареждане на президента. . . няма да се дава никакво позволение на мигранти да прекосяват Егейско море заради опасностите, които крие това", съобщи бреговата охрана, цитирана от Анадолската агенция.

Министерството на вътрешните работи ще следи изпълнението на президентския указ да не се позволява прекосяване на Егейско море, предаде ДПА.

Принципът да не се пречи на мигрантите да напуснат Турция остава в сила, с изключение на прекосяването на морето, тъй като е опасно за живота, съобщи турската брегова охрана, позовавайки се на президентския указ.

Бреговата охрана на Турция обвини Гърция, че нарушава международното право като поставя мигрантските лодки в риск.

По-рано днес агенция Ройтерс съобщи, че турската брегова охрана е спасила около 120 нелегални мигранти, опитващи се да стигнат до гръцките острови с три лодки рано тази сутрин. Мигрантите казали, че преминаването им било блокирано от катери на гръцката брегова охрана. Няколко души от спасените лодки казали, че моторите на лодките им били изключени от гръцката брегова охрана, за да им се попречи да стигнат до остров Лесбос.

"Те ни издърпаха към турската част на морето и ни оставиха там", каза сирийския бежанец Ахмед за Ройтерс. Той разказа още, че са чакали три часа и наоколо нямало никого. След това те извикали турската брегова охрана, която дошла и ги прибрала.

Хиляди мигранти се струпаха по гръцко-турската граница, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че страната му повече няма да им пречи да влязат в Европа. Гръцките сили за сигурност осуетиха след това най-малко 39 000 опита за пресичане на границата.

Снимка: БНТ

Турция прие през 2016 г. да не пропуска повече мигранти към Европа в замяна на 6 милиарда евро. Но Анкара смята, че други условия по споразумението, включително облекчаването на визовия режим и въвеждането на някои търговски правила, не са били спазени.

Вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Си Ен Ен, заяви, че споразумението между ЕС и Турция, което ограничаваше от 2016 г. притока на мигранти и бежанци в Европа, е мъртво. "Нека бъдем честни - споразумението е мъртво", каза Мицотакис пред американската телевизия. "Мъртво е, защото Турция реши да го наруши заради случващото се в Сирия", допълни той.