Синът на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, не може да участва в президентските избори в Либия, постанови националната избирателна комисия, цитирана от ДПА.

Сейф ал Ислам Кадафи, чийто баща управлява страната в течение на десетилетия, беше един от 25 кандидати, които не отговарят на критериите за участие в изборите, заяви вчера комисията, припомняйки, че той е осъждан.

Отхвърлените кандидати могат да обжалват решението на комисията.

През 2011 г. Сейф ал Ислам подкрепи жестокото смазване на протестите срещу баща му, който впоследствие беше убит. Младият Кадафи беше обвинен в призиви да се убиват мирно протестиращи хора.

Международният наказателен съд (МНС) настоява за екстрадирането му от 2014 г., за да бъде съден за престъпления срещу човечеството. През 2015 г. съд в Триполи го осъди задочно на смърт. Сейф ал Ислам се кандидатира за изборите преди 10 дни и това беше първата му публична поява от години.

Насрочените за 24 декември президентски избори са част от подкрепен от ООН план за слагане край на десетгодишния хаос в Либия. Парламентарните избори бяха отложени за средата на февруари догодина. Не е ясно обаче дали изборите ще се състоят по план поради продължаващи спорове.