Изригване на подводен вулкан преди три седмици стана причина за образуване на нов малък остров, но според експерти той няма да има дълъг живот, съобщи АП.

Вулканът се намира на около 1200 км южно от континентална Япония и на 1 км от остров Иво Джима, който е свидетел на някои от най-ожесточените битки през Втората световна война в Тихия океан. Серията изригвания започнаха на 21 октомври. В продължение на 10 дни вулканична пепел и камъни са се трупали в плитчината, докато накрая са се показали над морската повърхност. В началото на ноември новият остров е бил с диаметър около 100 м и височина 20 метра според Японската метеорологична агенция.

Вулканична активност близо до Иво Джима се е наблюдавала и друг път в последните години, но образуването на нов остров е значимо събитие. Островът обаче няма да просъществува дълго време, тъй като натрупаните пепел и камъни ще бъдат отнесени от вълните.

Сега единствените хора, които могат да се възхищават на новата гледка от Иво Джима, са тези, разположени в база на японските сили за самоотбрана.

Снимка: YouTube скрийншот

В момента изригването продължава, въпреки че изглежда е достигнало своя връх и донякъде се успокоява. Подводните вулканични изригвания в тази част на света обикновено продължават около месец.

Експертите все още анализират структурата му. Въпреки че новата земна маса може да нарасне малко по-голяма през следващите дни, всяка пемза, която не е циментирана от потоци лава, ще бъде ерозирана, поставяйки под въпрос каква част от острова може да остане с течение на времето.

Докато се знае много за активните наземни вулкани, осеяли Огнения пръстен, активна зона, която граничи с Тихия океан, много по-малко се знае за отворите и пукнатините, които лежат на дъното на океана, отбелязва ciencealert.com.

Учените изчисляват, че има над един милион подводни вулкани по света, но много от тях вероятно са изчезнали и дори тези, които са активни, често се намират твърде дълбоко, за да направят наблюденията над водата възможни.

Всъщност едно от най-големите изригвания в историята на Япония е резултат от подводно изригване през 1924 г. - въпреки че местоположението на вулкана е установено много по-късно. Едва през последните десетилетия учените най-накрая уловиха подводните вулкани в действие.

Гледането на образуването на острови от тези изригвания е още по-рядко, въпреки че дава невероятна представа колко много такива острови в Тихия океан, включително Хавайските острови, са се образували преди милиони години.

През 2015 г. например се формира нов остров в южната част на Тихия океан, създавайки невероятен жив експеримент за геолози, вулканолози, биолози и еколози за изследване. През 2022 г. островът вече беше изчезнал, унищожен от друго изригване. Кой знае колко ще издържи новият в Япония.