Най-голямото военновъздушно учение в цялата досегашна история на НАТО през юни вероятно няма да наложи отменяне на пътнически полети, предаде Ройтерс, като се позова на Европейска организация за безопасност на въздухоплаването "Евроконтрол".

В учението "Еър дифендър 2023" (Air Defender 2023) ще участват 25 страни с над 200 изтребителя, като тренировките ще се проведат във въздушното пространство на Германия, Нидерландия и Чехия.

Ще бъдат използвани коридори, които и досега често са били използвани за тренировъчни цели, заявиха германските военновъздушни сили.

След като миналата година руската армия навлезе в Украйна, въздушното пространство над страната беше затворено за пътнически полети. Това предизвика по-натоварен въздушен трафик над Южна Европа, отбелязва Ройтерс.

Стачките на летищни служители във Франция и други държави изостриха проблемите около ограниченията във въздушното пространство.

Авиационният бранш в Германия беше загрижен за въздействието на предстоящото военно учение върху гражданската авиация. Германската Асоциация на компаниите за сигурност в авиацията (BDLS) призова за строга координация около натовските маневри, за да се избегнат нарушения на въздушния трафик.