Руското министерство на отбраната създава полева болница в най-голямата сибирска мина на водещия руски производител на злато "Полюс" за лечение на миньори, заразени с коронавирус, заяви днес компанията, цитирана от Ройтерс.

Русия произвежда десетки метали за световните пазари и решението за изграждането на полевата болница в мината подчертава загрижеността на страната да поддържа гладко производство при пандемията.

Мобилната болница ще има капацитет за лечение на до 1100 души в мината "Олимпиада", разположена на 550 километра северно от град Красноярск, заяви "Полюс".

Според компанията мината "продължава да работи, производствените процеси се извършват без прекъсване".

Министерството на отбраната каза, че ще изпрати около 400 военнослужещи за изграждането и поддържането на полевата болница, включително 77 души медицински персонал.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в мините за добив на метали в Русия остава сравнително малък, но се увеличава, тъй като повече рудници правят тестове на своите работници.

"Полюс" започна да тества своите работници в Красноярския край през април.

Според ТАСС първоначалните тестове, които трябва да бъдат потвърдени от втори етап на проверки, са показали 866 положителни проби за коронавирус сред работниците на компанията в Красноярския край до момента, посочва Ройтерс. Компанията заяви, че е тествала 3800 работници в региона досега.

Русия има 290 678 потвърдени случаи на коронавирус и се нарежда на второ място в света след САЩ по този показател. Смъртните случаи в Русия са 2722 - доста по-малко в сравнение с някои други държави, отбелязва Ройтерс.