Изтърпяващият присъда руски опозиционер Алексей Навални призова днес привържениците си да се мобилизират с наближаването на парламентарните избори в Русия през септември, след като руските власти блокираха десетки уебсайтове, свързани с неговото движение, предаде Франс прес.

Руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" блокира вчера 49 сайта, свързани с Навални, по-специално основния му сайт navalny.com, както и сайта на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера и тези на регионалните му офиси.

ФБК е известен с разследванията си за охолния живот и корупционните схеми на представители на руския елит, както и с регионалните си офиси, които организират демонстрациите и предизборните кампании на опозиционера, но бяха категоризирани през юни като "екстремистки" от руските съдебни органи.

Според сподвижниците на опозиционера, единственият все още достъпен сайт е този, посветен на "умното гласуване", техника, популяризирана от Алексей Навални, изразяваща се в гласуване за всеки кандидат, който може да победи кандидата на управляващата партия "Единна Русия", независимо от политическата му принадлежност.

В послание от наказателната колония, публикувано във Фейсбук, Навални призова своите привърженици да изтеглят приложението "умно гласуване", което също позволява на потребителите му да четат съдържание от блокирания му в момента основен сайт.

"Какво интересно премеждие", написа Навални, имайки предвид блокирането на сайтовете му. "Да отидем да участваме в изборите и да ударим един хубав ритник на "Единна Русия", Кремъл и "Роскомнадзор", призова опозиционерът.

"Нека да покажем, че на чиновниците няма да бъде позволено да управляват любимия ни интернет", добави Навални.

По-рано днес Леонид Волков, един от най-близките сподвижници на Алексей Навални, каза, че "Роскомнадзор" се опитва да блокира каналите на опозиционера в Ютюб, както и тези на неговите регионални офиси и привърженици.

Представителите на тези канали са получили съответните уведомления, допълни Волков.