Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това се отнася и за миналогодишния инцидент с Алексей Навални. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия NBC, откъси от които бяха излъчени днес, предаде ТАСС.

"Нямаме такъв обичай - да убиваме когото и да било", каза руският президент в отговор на въпрос нареждал ли е покушение срещу Навални.

Навални, който е осъждан условно два пъти, беше обявен за издирване за нарушаване на условията на присъдата си по делото "Ив Роше". На 17 януари той беше задържан на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът замени условната му присъда с ефективна. Навални изтърпява наказанието си в колония във Владимирска област.

Путин добави, че условията в наказателната колония, в която лежи блогърът, са същите, каквито и за останалите затворници. "Към него (Навални) се прилагат същите мерки, каквито и към останалите. Те не са с нищо по-лоши, отколкото към другите, които се намират в затвора", каза руският президент.

Обвиненията на САЩ към Русия, в това число в кибератаки и намеса в избори, са безпочвени и те нито веднъж не са представили доказателства за това, заяви Путин. "Обвиняват ни в най-различни неща: намеса в избори, кибератаки и така нататък. И нито веднъж (обвиняващите) не си направиха труда да предоставят каквито и да било улики или доказателства. Просто безпочвени обвинения", каза руският президент.

През април САЩ обявиха, че гонят десет руски дипломати и налагат нови санкции във връзка с хакване на американската IT компания "Солар Уиндс". Резкият отговор на Путин на този въпрос в откъса от интервюто за NBC, който беше излъчен само два дни преди срещата на руския президент с американския държавен глава Джо Байдън в Женева, показва ясно напрежението в отношенията между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес

В интервюто Путин допълни, че Русия е готова да разгледа въпроса за размяната на затворници със САЩ. "Да, да", каза той в отговор на въпрос по темата. Руският лидер добави, че в САЩ има много повече задържани под стража руснаци, отколкото американци в Русия.

В интервюто Путин заяви, че отношенията със САЩ "са достигнали през последните години най-ниската си точка", но изрази надежда, че Джо Байдън няма да е толкова импулсивен като предшественика си Доналд Тръмп.

"Не искаме конфликт" с Русия, увери в неделя Байдън пред журналисти в Нюкий, Англия, след срещата на Г-7.

"Една от ключовите движещи сили на външната му политика е усещането, че трябва да върне на Русия мястото, което й се полага в света, и такъв тип събития напълно отговарят на тази потребност", казва Марк Галеоти, специалист по Русия от Лондонския университетски колеж, цитиран от Михаел Менвил от Франс прес.

"Срещата сама по себе си вече е победа", изтъква Галеоти. Особено, като се вземе предвид, че Путин ще е един от първите лидери, с които Байдън ще се срещне на четири очи след идването си в Белия дом през януари.

Инициативата за срещата беше на Байдън, тя бе предложена, когато Русия демонстрираше сила и струпваше десетки хиляди войници по границата с Украйна.