Критикът на Кремъл Алексей Навални се възползва вчера от втората годишнина, откакто е в затвора, за да затвърди обещанието си да продължи да се противопоставя на Кремъл, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нашата нещастна, изтощена родина трябва да бъде спасена. Тя беше разграбена, ранена, въвлечена в агресивна война и превърната в затвор, управляван от най-безскрупулните и лъжливи негодници", написа Навални в "Туитър" чрез своите адвокати. "Всяко противопоставяне срещу тази банда - дори ако е само символично, предвид моя ограничен капацитет - е важно. Няма да им предам своята страна и вярвам, че мракът в крайна сметка ще избледнее", добави той.

Четиридесет и шест годишният Навални беше арестуван преди точно две години, след като се завърна в Русия от Германия, където беше на лечение след отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от съветско време. Той и някои западни страни твърдят, че отравянето му е било опит за убийство от страна на руската държава. Кремъл отрече да свързан с отравянето по какъвто и да било начин.

Неговата дъщеря Даша Навалная се появи във видеоклип, публикуван вчера, с който се поставя началото на кампания за освобождаването на Навални, който по думите ѝ е бил неколкократно и несправедливо затварян в изолатор в затвора заради яростното си противопоставяне на войната на Русия в Украйна. "Разбира се, истинската причина баща ми да е в изолатора са неговите изявления против войната. И сега те го измъчват и го лишават от всякаква връзка с външния свят, за да го заглушат", заяви Навалная.

Кампанията за освобождаването на Навални има за цел да мобилизира подкрепа в Русия, да популяризира неговата съдба и да потърси финансова подкрепа от чужбина.