Излежаващият присъда руски опозиционер Алексей Навални съобщи, че срещу него е възбудено ново наказателно дело за пропагандиране на тероризъм и екстремизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Навални, който е най-изтъкнатият вътрешен критик на президента Владимир Путин, вече излежава присъди за общо 11 години и половина по обвинения в измама, неуважение към съда и нарушения на изискванията на условна присъда. Той отхвърля всички тези обвинения и ги окачествява като опит да му бъде запушена устата.

"Аз съм геният на подземния свят. Професор Мориарти не може да се мери с мен", написа Навални в профила си в "Туитър", сравнявайки се с главния враг на световноизвестния литературен герой, детектива Шерлок Холмс.

"Всички вие си мислите, че съм изолиран от две години в затвора, но излиза, че аз активно извършвам престъпления. За щастие Следственият комитет бди и не пропуска нищо", заяви Навални, не без голяма доза ирония.

Навални съобщи, че според адвокатите му, ако бъде признат за виновен по новите обвинения, общият срок на всички присъди, постановени срещу него, ще достигне 30 години.