"С (руския президент Владимир) Путин не можете да се борите като с политическа сила, а като с организирана престъпна група" - това заяви съпругата на покойния руски опозиционер Алексей Навални - Юлия, пред Европейския парламент в Страсбург. 12 дни след като съпругът ѝ почина в руска наказателна колония на 47-годишна възраст, тя говори пред евродепутатите, като бе посрещната в залата на крака, а речта ѝ многократно бе прекъсвана от аплодисменти. 

"Страсбург е любимият ми град. Дойдохме тук на разходка с децата ни преди три години да им го покажем. Сега съпругът ми е мъртъв, аз съм в Страсбург, но не се разхождам със семейството си", започна речта си Юлия Навалная. 

"Мислех, че 12 дни след убийството на Алексей ще имам време да се подготвя за тази реч. Но тази седмица се опитвахме да върнем тялото му и да организираме погребението. След това избирах ковчег", каза Навалная, която още веднъж изрази увереност, че зад смъртта на съпруга ѝ стои руският президент.  

Юлия Навалная призова ЕС да работи с десетките милиони руснаци, които са срещу войната в Украйна и руския президент: "Ако искате да победите Путин, трябва да бъдете изобретателни, да не бъдете скучни. Путин няма да се засегне от резолюции и санкции".

По нейните думи са необходими не дипломатически ноти, а разследвания за парите на мафията. В негово лице нямате работа с политик, а с "кърваво чудовище", с ръководител на организирана престъпна група от отровители и убийци, и пазители на мафиотските пари, обобщи Навалная. 

"Путин е способен на всичко и с него не може да се преговаря. Според мнозина Путин е непобедим, но той трябва да отговаря за това, което направи с моята страна и мирните ѝ съседи, както и за всичко, което стори на Алексей", добави тя, цитирана от БТА. 

"Още не съм сигурна дали погребението на Алексей ще бъде мирно, или полицията ще задържи онези, дошли да се сбогуват с моя съпруг. След смъртта му се изгавриха с тялото му и с майка му. Путин уби моя съпруг, по негова заповед Алексей беше измъчван три години", посочи още Навалная.

"Светът помага на Украйна вече две години, но изтощението, кръвопролитията и разочарованията са големи, а Путин е още тук. Мерките срещу него досега не помагат. Всички свикнаха с войната. Хората мислят, че накрая ще трябва да се стигне до споразумение с Путин", посочи Юлия Навалная и изрази вяра, че надеждите на Алексей Навални за демократична Русия ще се сбъднат.

"В тази борба имате надеждни съюзници - десетки милиони руснаци, които са против Путин, против войната, против злото, което носи той. Не трябва да ги преследвате, а да работите с тях и с нас".

Речта на Навалная вдига евродепутатите на крака. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изтъкна, че ЕП осъжда убийството на Алексей Навални по най-острия възможен начин и призова за независимо международно разследване:

"Светът трябва да получи справедливост! Алексей Навални посвети живота си на борбата срещу корупцията и за демократична Русия. Той не се предаде, когато се опитаха да го отровят, не се предаде, когато беше несправедливо лишен от свобода, не се предаде, когато присъдата му беше удължена в един процес, който беше фарс, не се предаде и пред лицето на страданието. И ние не бива да го правим!"

Мецола подчерта, че демокрацията изисква смелост и Навални е разбирал това. "Затова се върна в Русия през 2021 г., затова не успяха да го пречупят, затова режимът толкова се боеше от него. Мнозината смели хора, излезли в Русия след смъртта му, показват още веднъж колко крехък е авторитарният режим. Основите на автокрацията винаги се срутват пред тежестта на собствената ѝ корупция и волята на хората да живеят свободно. И когато те неизбежно постигнат това, то ще е благодарение на Алексей и вашето семейство", заяви Мецола, обръщайки се към Юлия Навалная.