Папа Франциск е бил закаран днес за медицински прегледи в болница "Джемели" на Тибърския остров в Рим след провежданата всяка сряда обща аудиенция във Ватикана, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА. 

По време на аудиенцията понтификът заяви, че все още не се е възстановил напълно, след като е съкратил работната си програма през последните дни заради симптоми на грип. "Все още съм леко настинал", заяви Франциск по време на аудиенцията в зала "Павел VI" във Ватикана. 

Наложило се е катехизисът на понтифика да бъде прочетен от един от неговите асистенти, монсеньор Филипо Чампанели, както и преди се е случвало, когато папата се е чувствал неразположен. 

87-годишният папа заяви по-рано през седмицата, че не се чувства добре заради "лек грип", както посочиха от Ватикана. 

Здравословното състояние на папата, който е на този пост от 2013 г., е нестабилно от известно време. В последните месеци главата на Римокатолическата църква, обединяваща повече от 1,4 милиарда католици по света, на няколко пъти имаше възпаление на дихателните пътища.

Миналата година 87-годишният Франциск бе хоспитализиран два пъти в клиника в Рим, включително за коремна операция. Той често използва инвалидна количка при публични изяви поради заболяване на коляното, отбелязват ДПА.

Папата бе принуден да отмени планирано пътуване за срещата на върха за климата КОП28 в Дубай миналия декември заради последиците от боледуване от грип и възпаление на белите дробове, припомня Ройтерс.