Денят отбелязва решението, взето на 15 февруари 1804 година на същото място, да се вдигне въоръжено въстание срещу Османската империя, предава белградската медия B92, цитирана от Фокус.

Лидерът на сръбската част на Босна и Херцеговина е изнесъл поздравително слово по случай празника и е подчертал, че на сърбите се е наложило да поправят много грешки, една от които е била Югославия – „защото, когато сърбите са създавали Югославия, те са искали да дадат свобода и на други, а не само на себе си – за да видят, че тези други, накрая, по време на разпадането на Югославия, са създали свои собствени държави“.

„Но те ни върнаха в държавата Сърбия и днес сръбската нация има две държави – Сърбия и Република Сръбска. Ние сме горди и обединени около идеята за единна сръбска нация“, заяви Додик. Той повтори думите, изказани по-рано от президента на Сърбия Александър Вучич, че няма „хърватски, босненски или други“ сърби, а само обединена сръбска нация, с нейните традиции, своите „слави“ (угощения в чест на семейните светци-патрони), своя език и азбука“.