Нападението в Казахстан не е революция, а чист терористичен акт, в който ясно се видя, че нападателите имат много сериозна подготовка. Това каза в интервю за националната телевизия на Казахстан председателят на партия МИР Симеон Славчев, съобщиха от пресцентъра на формацията.

По думите му Миротворческият контингент на Организацията по Договора за колективна сигурност (ОДКС) е влязъл точно навреме и напълно законно в Казахстан. 

Той изказа своята солидарност към целия казахстански народ и подкрепата си за навременните, смели и решителни действията на президента Токаев в тази тежка за Казахстан ситуация.

"Нападението в Казахстан не е революция, а чист терористичен акт, в който ясно се видя, че нападателите имат много сериозна подготовка, а тяхната ключова цел беше дезорганизация на институциите на държавното управление, подкопаване на конституционния ред и създаване на хаос в Република Казахстан. Само решителните и навременни действия на президента Токаев дадоха възможност за запазване на социалния мир в Република Казахстан", заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че за първи път страна членка на Организацията по Договора за колективна сигурност се обръща с молба за помощ, за да може да запази суверенитета на държавата си и да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в Казахстан.

"Нападателите се възползваха от справедливите и мирни граждански протести и чрез агресия и нападения събитията тръгнаха по спирала. За да спаси държавата и хората, президентът Токаев законно се обърна към партньорите си от Организацията по Договора за колективна сигурност с молба да изпрати мироопазващ контингент. Тези негови действия категорично показват, че той застава на страната на гражданите на Казахстан и че ще се бори с всички законови средства, за да гарантира правата и интересите на всички представители на мултиетническия казахстански народ. С това Токаев още веднъж доказа, че Република Казахстан спазва международните норми за гарантиране на правата на гражданите", заяви Симеон Славчев пред "Хабар 24".