В централата на НАТО в Брюксел бе сключен договор за съвместна покупка на снаряди калибър 155 милиметра. Документът бе подписан от ръководителя на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване Стенси Къмингс.

Договорът е за производството на стотици хиляди снаряди и е на стойност 1,2 милиарда долара, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Войната, която започна Русия срещу Украйна, доведе до битка за боеприпаси. Важно е съюзниците да допълнят запасите заради помощта, която осигуряват за Украйна, добави той.

Столтенберг отбеляза, че от юли миналата година са сключени договори за около 10 милиарда долара, включително четири милиарда долара за танкови снаряди и 5,5 млрд. долара за ракети за системите "Пейтриът". Той добави, че страните от НАТО днес ще заседават, за да преценят как производството на боеприпаси може да бъде увеличено допълнително.

По думите на генералния секретар започналото тази седмица учение на пакта е най-голямото от десетилетия и е свързано с чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна отбрана.

Не забелязваме пряка или непосредствена заплаха за някой от съюзниците, следим внимателно действията на Русия, каза Столтенберг. Според него Русия няма да посегне на страна от НАТО заради разполагането на допълнителни сили на алианса по източния фланг, увеличените инвестиции във военно производство и предприетите учения. Правим всичко това, за да не оставим пространство за неправилна оценка от страна на Москва за готовността ни да защитим всяка педя от земята на НАТО. Докато действаме така, нападение няма да има, коментира той.