Напълно неприемливо е Русия да се произнася по членството на Грузия в НАТО. Русия няма думата, заяви на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Русия няма право да решава от името на своите съседи, какво те да правят. Грузия е независима страна и има правото да избира пътя си, включително споразуменията за сигурност, които сключва, добави той.

По неговите думи разбирането, че решенията на Грузия, взети демократично, са провокация, е напълно погрешно и е опит за възстановяване на положението, в което "великите сили" решават какво да се случва с малките държави. По приемането на Грузия в НАТО решението е на властите в Тбилиси и на 29-те страни от пакта, заяви Столтенберг.

Изцяло подкрепяме стремежите на Грузия към НАТО и потвърдихме готовността да приемем страната в алианса, както заявихме на срещата в Букурещ през 2008 година. Ще продължим да работим заедно с грузинските власти по подготовката. Реформите в Грузия напредват, важно е усилията да продължат. Призоваваме Русия да изтегли силите си от тази страна, добави Столтенберг. Попитан какво трябва Грузия да направи, за да бъде приета в НАТО, той посочи необходимостта от осъвременяване на службите за сигурност и на правораздавателната система, както и да се повишат изискванията към въоръжените сили.