НАТО заяви, че не разполага с "никаква информация, която да показва умишлено нападение от страна на Русия срещу съюзници", след като руски дрон се разби в Румъния, предаде ДПА.

По време на вълната от нападения срещу цели в Украйна бяха регистрирани до 70 руски дрона от типа "Шахед 136", един от които, според предварителните данни, се е взривил в румънското въздушно пространство.

Говорителят на алианса Дилън Уайт заяви пред ДПА в Брюксел, че румънското разузнаване е съобщило, че Русия е използвала дрона за атака срещу украинската пристанищна инфраструктура.

"Остро осъждаме руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна и по река Дунав. Продължаваме да следим ситуацията и оставаме в тесен контакт с румънските власти", каза той.

По-рано днес световните агенции и БТА съобщиха, че руските атаки с дронове срещу Украйна през изминалата нощ са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния и са вдигнали във въздуха изтребители на румънските Военновъздушни сили и германски самолети "Юрофайтър Тайфун".

ДПА е научила, че германските екипи са идентифицирали руските летателни апарати, включително чрез визуален контакт, но не са имали заповед от НАТО да ги свалят. 

Според украинските Военновъздушни сили през изминалата нощ са били свалени 41 от 42 руски дрона, като повечето са били насочени към региона на Одеса.

Румънската новинарска агенция Аджерпрес съобщава, че Министерството на националната отбрана е сигнализирало за възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство. В близост до село Гринду, окръг Тулча (Югоизточна Румъния), са открити елементи, които най-вероятно произлизат от руски дрон, съобщава Аджерпрес. 

Изтребители F-16 на румънските Военновъздушни сили от въздушна база 86 във Фетещ и самолети "Юрофайтър Тайфун" (Eurofighter Typhoon) на германските ВВС от 57-ма база "Михаил Когълничану" са били вдигнати във въздуха, за да изпълнят мисия по наблюдение на националното въздушно пространство, съобщава Аджерпрес.

Смесени екипи на министерството на националната отбрана и на министерството на вътрешните работи са били изпратени в зоната на Гринду през нощта, а тази сутрин са открили кратер с дълбочина 1,5 метра. Според информацията на министерството на националната отбрана кратерът е резултат от неконтролирано падане на дрон, използван при атаката срещу украинската пристанищна инфраструктура. Мястото, което са намира на около 4 км от село Гринду, е обезопасено и са взети проби за по-нататъшно разследване, информира ведомството.