В Хелзинки смятат, че кандидатурата на страната за членство в НАТО може да бъде разгледана без кандидатурата на Швеция. Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто заяви пред местното издание Yle, че ще трябва да се прецени ситуацията, ако се окаже, че кандидатурата на Швеция за членство в алианса не напредва.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не бива да очаква Турция да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО.

Проучване в Туитър на Анадолската агенция показва, че 92,5 процента от анкетираните казват "не" на одобрение от страна на Турция за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

Общо 50 155 души са участвали в 24-часовата анкета с въпрос: "Смятате ли, че Турция трябва да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО?", като много от тях са споделили възгледите си и в коментарната секция към допитването.

Проучването е проведено, след като в Швеция беше изгорено копие от Корана и беше разрешена демонстрация на поддръжници на терористичната група Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва Анадолската агенция.

Турция осъди факта, че Расмус Палудан, лидер на датската крайнодясна "Страм Курс" ("Твърда линия"), получи разрешение от шведското правителство да изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм в събота.

В отговор на това Анкара отмени предстоящото посещение на шведския министър на отбраната Пол Йонсон в Турция.

Турция също така осъди разрешението на Швеция за провеждане на демонстрация на кюрдски организации в столицата Стокхолм.

Миналата седмица Турция призова Швеция да предприеме мерки срещу терористичните групировки след демонстрация в Стокхолм, в която кюрдски демонстранти обесиха чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и след това публикуваха в социалните мрежи кадри от провокацията заедно със заплахи срещу Турция и Ердоган, напомня агенцията.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Общата граница между Русия и Финландия е дълга 1271,8 км, докато Швеция няма такава.

Но Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, изрази възражения, обвинявайки двете страни, че толерират и дори подкрепят терористични групировки, включително ПКК и т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат през 2016 г.

През юни миналата година Турция и двете скандинавски държави подписаха меморандум на срещата на върха на НАТО в Мадрид, с който се ангажираха да отговорят на легитимните безпокойства на Анкара относно сигурността, проправяйки пътя към евентуалното им членство в алианса, отбелязва Анадолската агенция.