Турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна днес, че Турция може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но няма да направи същото за Швеция, предаде Франс прес.

"Ако трябва, можем да отправим различно послание, що се отнася до Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато отправим различно послание за Финландия", заяви турският държавен глава в отговор на въпрос за кандидатурата на двете скандинавски страни, зададен на излъчвана по телевизията среща с младежи.

Така Анкара намекна за пръв път, че е готова да разгледа кандидатурата на Хелзинки отделно от тази на Стокхолм. Турция блокира във вторник присъединяването на двете страни към алианса, отлагайки за неопределено време тристранната среща, която трябваше да се състои в началото на февруари и на нея да се изгладят разногласията относно кандидатурата.

Турският президент предупреди в понеделник, че Швеция, която вече бе обвинена от Турция, че дава подслон на кюрдски "терористи", не може вече да разчита на подкрепата на неговата страна, след като крайнодесен екстремист изгори екземпляр от Корана в Стокхолм.