НАТО не разглежда въпрос за изключване на Турция от състава на Северноатлантическия алианс, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за турския телевизионен канал НТВ.

Не става въпрос за това. Някои членки на алианса могат да изразяват свое мнение, могат да възникват разногласия, но ние сме най-ефективният алианс в историята. И ще останем такъв и занапред, е посочил Столтенберг в отговор на въпрос на кореспондент на телевизията, съобщава ТАСС.

Някои членки на НАТО по-рано се обявиха срещу провежданата от Турция военна операция в Североизточна Сирия.

На съвместна пресконференция днес в Истанбул заедно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Столтенберг открои важността на Турция като член на НАТО. Столтенберг срещна днес и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Снимка: БТА

Премиерът на Пакистан Имран Хан се е обадил по телефона на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да изрази подкрепа

за предприетата от Турция военна операция в Североизточна Сирия, предаде турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на съобщение на канцеларията на пакистанския премиер.

В разговора Хан е заявил, че Пакистан разбира безпокойствата на Анкара във връзка с терористичния коридор, който има опити да бъде създаден по южната граница на Турция.

В съобщението се посочва, че Пакистан, като страна, в която тероризмът е отнел живота на над 70 000 души и в която има над 3 милиона бежанци, отчита заплахата и трудностите, пред които е изправена Турция, като се припомня, че 40 000 граждани на Турция са станали жертва на тероризма. Както винаги, Пакистан стои зад Турция и я подкрепя изцяло. Ние подкрепяме стъпките, предприети от Турция, за нейната сигурност, за регионалната стабилност и за мирно решение в Сирия и се молим те да бъдат успешни, се казва в съобщението.

Снимка: БТА

Втори турски войник е загинал днес в хода на операцията "Извор на мира" в Североизточна Сирия, съобщи министерството на отбраната на Турция, цитирано от ТАСС.

Наш военнослужещ загина на 11 октомври 2019 г. по време на сблъсъци с терористи от групировката ПКК/СЗН (Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа) в район, в който се извършва операцията "Извор на мира", се казва в съобщение на министерството на отбраната.

За гибелта на първия турски войник в рамките на офанзивата в Сирия бе съобщено през изминалата нощ.

Двама души са били убити днес при минометен обстрел от Сирия по турския граничен град Суруч (окръг Шанлъурфа), съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Трима души, включително дете, бяха убити вчера при минометен обстрел от Сирия по турския град Акчакале.

От началото на операция "Извор на мира" на турската армия в Североизточна Сирия ракети и снаряди, изстреляни от сирийска територия, са паднали в турските градове Суруч, Акчакале, Биреджик и Джейлянпънар в окръг Шанлъурфа, както и в град Нусайбин, окръг Мардин.

Снимка: БТА

Турските въоръжени сили са унищожили 342-ма бойци по време на операцията "Извор на мира" в Северна Сирия. Това заяви днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от ТАСС.

Военните ни продължават да извършват успешно операцията "Извор на мира" в съответствие с нашите планове. Досега са били неутрализирани 342-ма бойци, заяви Акар, цитиран от турската телевизия НТВ.

Междувременно по информация на телевизия Ал Арабия 22-ма бойци от Сирийските демократични сили (СДС) са загинали през изминалите две денонощия при операцията на турските въоръжени сили в Северна Сирия.

Турски войски и сирийски бунтовници, които са техни съюзници, атакуваха в сряда кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/ в Североизточна Сирия, като предприеха въздушни удари и артилерийски обстрел, а след това започнаха трансгранична сухопътна операция. Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК.