Бебе на пет месеца, улучено в главата от куршум при стрелба в Чикаго, се превърна миналата седмица в най-младия пострадал от епидемията от насилие, която върлува това лято в няколко големи американски градове.

Бебето е било в ръцете на един от двама млади мъже, по които нападатели открили огън от колата си в квартала Олд Таун.

"То се намира в стабилно състояние", заяви в четвъртък Ерик Картър, вторият по важност човек в полицията на Чикаго, град с голяма престъпност.

"Това е потресаващо. Това не е нормално за никого, независимо дали е в Чикаго или на друго място", каза той.

Стрелбите, за жалост, стават все по-"нормални" това лято в Съединените щати, където стотици хора бяха убити, включително десетки деца, и хиляди бяха ранени.

Дете ба една година загина в края на миналия месец в Чикаго. Друго на същата възраст го сполетя същата печална участ в количката му на 12 юли в Ню Йорк.

Някои квартали на Чикаго заприличаха на бойно поле. Според вестника "Чикаго трибюн" от началото на годината до 13 юли в Чикаго са били простреляни 1901 души, като 373-ма от тях са починали, със стотина повече от миналата година.

В Ню Йорк през същия период са простреляни 795 души, като смъртните случаи са над 200 - там също е регистрирано значително увеличение в сравнение с миналата година.

Много други големи американски градове, сред които Филаделфия, Индианаполис, Атланта, Лос Анджелис и Балтимор, също са засегнати от тази вълна на насилие, която не спира да се разраства от началото на този месец.

"Ако не направим нещо по този въпрос, може да стане още по-зле през следващите месеци", прогнозира Кори Брукс, пастор на църква в Чикаго.

Снапчат, Ковид и Флойд

Извършителите и жертвите на стрелбите в голямата си част са млади мъже афроамериканци, които често са членове на малки кланове или банди, които прибягват до оръжията, за да уредят лични и териториални спорове, свързани с трафика на наркотици.

Подигравки и провокации в социалната мрежа Снапчат, която е особено популярна сред младите хора, стават причина за голям брой стрелби.

Тези малки групи, които полицията се опитва да следи, публикуват в Снапчат видеоклипове с рап, в които заплахите се леят, докато не се стигне до насилие.

"Това са случаи на отмъщение, чийто брой се увеличава чрез социалните мрежи", казва Кристофър Херман, преподавател колежа по наказателно правосъдие "Джон Джей" в Ню Йорк.

"Дори не става дума за дрога, става дума за лично отмъщение. Те са толкова млади, все още не са се научили как да уреждат конфликтите", казва пастор Брукс.

Броят на стрелбите традиционно се увеличава през лятото, когато хората излизат навън, за да се срещат по улиците, където остават понякога до късно.

Епидемията от Ковид-19 още повече засили тази тенденция след дългите месеци на карантина, през които "се акумулираше насилие", казва Херман.

Икономическото въздействие на епидемията, която остави без работа милиони американци, оказа натиск и върху бандите и техните семейства.

"Нашите общности нямат стабилна икономика. Като добавите към това и Ковид, недоволството е още по-голямо", казва още пастор Брукс.

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканец, който бе убит в края на май от бял полицай в Минеаполис, и последвалите демонстрации срещу расизма и полицейското насилие могат също да обяснят отчасти сегашния бум на насилие в Съединените щати.

Джил Монроуз, пастор в нюйоркския квартал Бруклин, казва, че полицията сега по-неохотно извършва разследвания, а присъствието й е по-слабо през нощта, с което оставя свободно полето за действие на бандите.

"Полицията и населението изглеждат сякаш са във война", казва той.

Някои местни власти, засегнати сериозно от пандемията от Ковид-19, съкратиха бюджетите на полицията, отбелязва Херман.

Той изразява съжалението си от разпускането от кмета на Ню Йорк на антикриминалната бригада на нюйоркската полиция, която в миналото доста допринесе за ограничаването на броя на оръжията в обращение.

"Проблемът са оръжията. В САЩ оръжията са абсурдно много", казва преподавателят.