Нощем подовете на къщите изчезват под килим от лудуващи мишки. Таваните оживяват с чегъртащи звуци. Едно семейство обвинява мишките, че са прегризали електрически кабели, вследствие на което станал пожар и къщата им изгоряла, писа Асошиейтед прес.

Огромни райони на австралийския щат Нов Южен Уелс са под заплаха от мишата напаст, която местното правителство определи като "абсолютно безпрецедентна". Може само да се гадае колко милиона гризачи са нападнали земеделските земи в щата.

"Достигнахме критична точка и ако не намалим значително броя на мишките, които са в огромни количества, до пролетта ще сме изправени пред абсолютна икономическа и социална криза в земеделските райони на Нов Южен Уелс", каза този месец министърът на земеделието Адам Маршал.

Заплахата идва от това, че ако мишките не намалеят по време на зимата в южното полукълбо, ще унищожат реколтата от пшеница, ечемик и рапица, преди още да бъде събрана.

Според водещата земеделска асоциация в щата Ен Ес Дабъл Ю Фармърс, нашествието на мишките ще погълне повече от един милиард австралийски долара (775 милиона щатски долара) от цената на реколтата. За да се справи с проблема, местното правителство е поръчало 5000 литра от забранена отрова за гризачи от Индия. Предстои регулаторът да одобри извънредното й използване върху земеделски площи.

Критиците на мярката смятат, че отровата ще убие не само мишките, но и животните, които се хранят с тях, сред които са клиноопашатия орел и домашни любимци. Нашествието на мишките е тежък удар срещу фермерите в най-населения австралийски щат, който през последните години бе поразен от пожари, наводнения и пандемията.